TROND SVENDSEN & TUXEDO – SMALLTOWN STORIES

Het nieuwst album “Smalltown Stories” van de Noorse formatie ‘Trond Svendsen & Tuxedo’ begint met een kort instrumentaal stukje mariachimuziek waarmee de inleiding wordt gevormd tot de eerste volwaardige song “Drive In The Rain”. Dit is het tweede Americana-album van deze groep en volgt op hun uitstekende debuutplaat “Palomino Hotel” uit 2017.

Trond Svendsen is een singer-songwriter, gitarist en mondharmonicaspeler en ‘Tuxedo’ is de naam van zijn begeleidingsband die is samengesteld uit gitarist en snarenvirtuoos Lars Linkas, bassist Vidar Tyriberget, pianist en hammondorgelspeler Lars Viken en drummer Tommy Kristiansen. Net als hun debuutplaat werd “Smalltown Stories” opgenomen in een studio in hun thuishaven Hamar, een stadje ergens midden in Noorwegen.

Het nieuwe album bestaat uit tien songs waarvan er negen door Trond Svendsen zelf van tekst en muziek werden voorzien, terwijl het instrumentale intronummer een compositie is van Lars Linkas. De songs op deze plaat en de gehanteerde vertelstijl doen bij ons herinneringen opduiken aan het werk van iemand als Tom Russell, Leonard Cohen of Bruce Springsteen, maar dan de versie uit het Hoge Noorden.

De eerste single die uit dit nieuwe album werd getrokken is het prachtig gezongen uptemponummer “This Town”. Al de liedjes op “Smalltown Stories” zijn van hoge kwaliteit, maar als we er toch enkele in de spotlights mogen plaatsen, dan kiezen we voor het door knap Hammondorgelspel begeleide “Nobody Works On Friday Anymore” dat ook door Roy Orbison had kunnen worden gezongen, het in akoestische uitvoering gebrachte “Water In The Well” en het breekbare “Not My War” waarin enkel een twangende elektrische gitaar voor de beklijvende instrumentatie zorgt.

Bij de gastmuzikanten die een bijdrage hebben afgeleverd voor de opname van deze plaat vinden we de namen van trompettist Tom Erik Antonsen en violiste Aud Ingebjørg Barstad die ook meezingt op het nummer “This Is What We Do”. Drie andere vrouwelijke gastzangeressen zijn Camilla Tømta, Elisabeth Brendløkken en Miriam Renvåg Müller die samen backing vocals zingen bij het ook al ijzersterke gospelliedje “I Can Hear The River”.

Zoals we in de recensie voor hun debuutplaat al hebben aangegeven is deze Trond Svendsen naast een goede zanger en songschrijver dagdagelijks professioneel actief als misdaadjournalist voor een Noorse krant waar de vaak dramatische gebeurtenissen uit het echte leven voor de nodige inspiratie zorgen voor het schrijven van zijn songs. “Smalltown Stories” is nog maar zijn tweede album, maar als deze van een prachtige baritonstem voorziene Noor op deze manier verder blijft evolueren als zanger en songschrijver, dan durven we hem hier toch wel een mooie internationale carrière voorspellen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Rootsy
distr.: Sonic RendezVous

video